Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN

Letní speciální prohlídky pro děti na zámku v Litomyšli

30.7.2021

O letních prázdninách je pro rodiny s dětmi připravena zkrácená prohlídková trasa vybranými interiéry zámku s názvem Letní pozastavení. Je upravena tak, aby bavila především děti, které se mohou ptát na vše, co je zajímá. Délka prohlídky je 30 minut a děti se dozvědí základní fakta o zámku a o životě jeho historických obyvatel.

Prohlídky probíhají obvykle v 10:45, 14:45 a 16:30 hodin. Během zhruba 30 minutové prohlídky projdou návštěvníci, kteří pospíchají, nebo rodiny s dětmi, pro které je klasická prohlídka náročná, reprezentačními sály prvního poschodí zámku. Během volné procházky se dozvědí základní data historická, několik zajímavostí z denního života aristokratické rodiny pobývající na venkovském sídle a budou upozorněni na nejkrásnější exponáty. Klasické hodinové prohlídky zámku i v těchto vybraných hodinách zůstávají nezměněny.

Státní zámek Litomyšl

je vzácnou ukázkou úpravy italského renesančního paláce pro podmínky zaalpských zemí. Byl postaven v 60. – 80. letech 16. století Vratislavem z Pernštejna jako dar pro milovanou ženu Marii Manrique de Lara. Pernštejnské renesanční sídlo doplnily v 17. a 18. století barokní úpravy provedené dalšími majiteli – Trauttmansdorfy a Valdštejn–Vartemberky, za účasti předních barokních umělců. Unikátem je dochované barokní zámecké divadlo z roku 1797. V roce 1999 byl zámek zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

zdroj: Českomoravské pomezí

Objekty

Letní speciální prohlídky pro děti na zámku v Litomyšli