Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN

Proboštský kostel v Litomyšli se v turistické sezóně 2018 otevírá pro veřejnost

17.4.2018

Až dosud byl v Litomyšli veřejnosti zpřístupněn pouze chrám Nalezení sv. Kříže na zámeckém návrší. To se však brzy změní. Během letních měsíců, od června do srpna, se veřejnosti otevře další atraktivní historický prostor města Litomyšle – proboštský & kapitulní kostel Povýšení sv. Kříže z 2. poloviny 14. století.

Návštěvníci budou mít nejen možnost prohlédnout si tuto nejvýznačnější sakrální památku města sami, ale budou moci také využít pravidelných prohlídek se školeným průvodcem. Během návštěvní doby bude otevřena i kostelní věž, čímž v Litomyšli přibude druhá veřejně přístupná vyhlídka na město.

Návštěvníky jistě osloví monumentální interiér s četnými dochovanými gotickými i renesančními prvky, umělecká díla doby baroka nebo koncertní novogotické varhany špičkové kvality. Kostel Povýšení svatého Kříže prošel hlasováním a byl registrován jako turistické známkové místo, takže bude možnost zakoupit si oblíbené turistické známky a nálepky, a to přímo v kostele. Mimoto nabídneme několik druhů pohlednic a dalších upomínkových předmětů.

Proboštství však otevřením kostela pro veřejnost nezamýšlí jenom ukázat historicky a umělecky hodnotný prostor, nýbrž i poskytnout kolemjdoucím místo ke ztišení a modlitbě. Otevírací doba kostela a věže je stanovena na dny úterý–sobota v čase 10:00–12:00 a 13:00–18:00, v neděli pak v čase 13:00–18:00. Pravidelné komentované prohlídky se budou konat každou sobotu a neděli od 14:00, přinášíme i možnost objednat si prohlídku mimo stanovené časy, a to i mimo turistickou sezónu. Vstup do prostoru chrámu je samozřejmě zdarma, výstup na věž a komentované prohlídky budou zpoplatněny.

za proboštství Vítek Večeře

Objekty

Kostel Povýšení sv. Kříže