Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN

Litomyšl vás nadchne!

23.8.2012

Jedinou památkou zapsanou na seznamu hmotného kulturního dědictví UNESCO v Pardubickém kraji je litomyšlský renesanční zámek, kde se již tradičně koná mezinárodní operní festival „Smetanova Litomyšl“. Ovšem to není to jediné, co je v Litomyšli k vidění a slyšení!

Neméně zajímavé je téměř 500 m dlouhé náměstí oboustranně lemované podloubím nebo Klášterní zahrady u piaristického kláštera v těsné blízkosti zámku, tedy v centru městské památkové zóny. Ještě ve 30. letech 20. století byly zahrady používány a udržovány. Po odchodu piaristů z Litomyšle v roce 1948 zpustly a od té doby nebyly přístupné. Při rekonstrukci v roce 2000 byly upraveny na reprezentativní městské zahrady s užitkovou i okrasnou funkcí. Plochy trávníků slouží návštěvníkům k volnému pohybu i odpočinku. V zahradách najdete květinové záhony, bazén se sousoším sochaře Olbrama Zoubka, altán, lavičky i kavárnu.

Příjemnou atmosféru, až lázeňskou náladu, dotváří melodie skladeb Bedřicha Smetany a s přicházejícím soumrakem decentní osvětlení prostoru zahrad. V současné době probíhá projekt obnovy zámeckého návrší zahrnující rekonstrukci zámeckého pivovaru, jízdárny, kočárovny, stáje, konírny, piaristické koleje, piaristického kostela, parku, prvního a horního nádvoří a předzámčí. Projekt je podpořen ze strukturálních fondů ve výši 400 milionů korun. Klášterní zahrady jsou bezplatně přístupné od dubna do října od 8,00 do 22,00 hodin, od listopadu do března od 8,00 do 19,00 hodin.

Do Klášterních zahrad a na litomyšlský zámek je vidět i z terasy restaurace hotelu Aplaus. Tento moderní, nekuřácký, bezbariérový hotel vznikl rekonstrukcí a dostavbou tří památkově chráněných objektů v historickém centru Litomyšle s pomocí 19milionové evropské dotace. Provoz zahájil hotel v roce 2008. Každý z jeho pokojů je jedinečný svým propojením historie se současností a smyslem pro detail.

Koho neosloví historie ani gastronomie, ten se může projet na kole po okolních cyklotrasách, nebo se vykoupat v novém krytém i venkovním bazénu městského sportovního areálu. Adrenalinové zážitky nabízí jízda na motokárách v kryté A-kart aréně, nebo si můžete sestavit svůj individuální program po návštěvě jednoho ze dvou turistických informačních center v Litomyšli (na náměstí a na zámku).  Litomyšl stojí rozhodně za návštěvu!

zdroj: Pardubický kraj

Objekty

Litomyšl vás nadchne!, zdroj: Pardubický kraj Litomyšl vás nadchne!, zdroj: Pardubický kraj