Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN

Startujeme rok ve znamení oslav UNESCO

11.1.2012

Spolu s ostatními památkami, které jsou zapsány na prestižním Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví, si také památky z Čech a Moravy budou připomínat 40. výročí od podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví. Českou republiku však v této souvislosti čeká ještě jedno velké výročí – v roce 2012 to bude již 20 let od zápisu prvních tří českých památek UNESCO na tento prestižní Seznam. Před dvaceti lety byla zapsána historická jádra Prahy, Českého Krumlova a Telče. Od této doby se podařilo zapsat již neuvěřitelných 12 českých a moravských památek UNESCO a Česká republika se tak stala UNESCO velmocí.

V roce 2012 bychom rádi představili všech 12 památek, které byly od přijetí Úmluvy v ČR zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví, tak trošku jiným způsobem. Představení chceme provést ve srovnávacím stylu v duchu hesla „v takové společnosti máme tu čest být“ - to znamená jediné: pokusíme se nalézt ve světě slohově podobné stavby, které jsou v širokém povědomí potencionálních návštěvníků a představíme je jako svoje „známější kolegy“.  

Plánujeme osvětovou kampaň také mezi poslanci a senátory. Na přátelské akci v Senátu chceme založit Klub UNESCO. Tímto krokem hodláme zahájit získávání lidí – milovníků památek. Členy Klubu budeme pravidelně informovat o nejrůznějších akcích, které se odehrávají na památkách UNESCO. Připravovat budeme také zajímavé bonusy v podobě například volných vstupů, víkendových pobytů apod. V souvislosti s Klubem (a rozvojem sociálních sítí) založíme na Facebooku stránky UNESCO, které propojíme s webem www.unesco-czech.cz. Pokud získáme potřebnou finanční dotaci, rádi bychom webovské stránky doplnili o novou fotogalerii pro zaregistrované odborníky, kde budou k dispozici upravené fotografie v kvalitě pro tisk.

S ohledem na výjimečná výročí plánujeme připravit příležitostné pamětní razítko, turistickou známku a korespondenční lístky s přítiskem. Stranou nenecháme ani budoucí potenciální návštěvníky památek UNESCO. V případě získání dotace jsme připraveni zorganizovat soutěž pro žáky a studenty a připravit metodickou pomoc pro učitele základních škol na téma „Co je to UNESCO“. Ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj připravujeme také odborný seminář. Řadu soutěží, společenských či kulturních akcí připravují i „dvacátníci“ - města Český Krumlov, Telč a Praha.  Velmi si ceníme spolupráce s agenturou CzechTourism, která si téma památek UNESCO vzala jako jedno ze tří nosných témat pro rok 2012 i směrem do zahraničí.

Označení památky emblémem UNESCO je aktem, kterým celé světové společenství prohlašuje: "Ano, toto je cosi, co je na celém světě výjimečné a jedinečné, je to cosi, co je naším společným dědictvím, je to něco, co se zavazujeme chránit jeden pro druhého a v zájmu nás všech - národů světa." Bývalé Československo ratifikovalo mezinárodní Úmluvu o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví v roce 1991 a od té doby se podařilo zapsat na Seznam UNESCO již celkem 12 míst z celé České republiky. Je to víc než dvojnásobek světového průměru. Můžeme tedy hrdě prohlásit Českou republiku za UNESCO velmoc. Dodejme, že UNESCO je anglická zkratka názvu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, což znamená Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu.

Tento emblém označuje lokality, zařazené do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví. Symbolizuje vzájemné prolínání kulturního a přírodního dědictví: centrální čtverec je formou, kterou vytvořil člověk, kruh pak představuje přírodu. Oba tvary jsou vzájemně propojeny úzkou vazbou, neboť kultura neexistuje mimo přírodu. Emblém je kulatý jako svět, avšak zároveň tento kruh symbolizuje ochranu.  

České dědictví UNESCO je dobrovolný svazek obcí a měst České republiky, na jejichž území se nachází památka zapsaná na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví, nebo také zkráceně řečeno na Seznam UNESCO. Zakladatelská listina Sdružení České dědictví UNESCO byla podepsána 29. června 2001. Sdružení chce býti jakousi lobby skupinou, hájící zájmy unescových měst, důležitá je však také oblast společné propagace i cíl osvětový a vzdělávací. Zapsání památky na Seznam UNESCO je jednak vysoce prestižní záležitostí, ale jde i o jakousi záruku kvality v oblasti turismu a motivaci k návštěvě. Památky UNESCO jsou také velkou učebnicí dějin kultur, jsou důkazem nádherné rozmanitosti a v mnoha zemích také vlajkovými loďmi péče o kulturní dědictví.

zdroj: České dědictví UNESCO

Objekty

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého Bazilika sv. Prokopa Informační a turistické centrum - Bazilika Telč Praha Litomyšl Kongresové centrum Zámek Litomyšl Zámecké divadélko Lednice Vila Tugendhat Český Krumlov Státní hrad a zámek Český Krumlov Holašovice Arcibiskupský zámek Chrám sv. Barbory Chrám Nanebevzetí panny Marie