Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN

V soutěži Ceny Kudy z nudy byl oceněn Státní zámek Litomyšl

3.11.2010

V úterý 26. října byly v Praze za účasti ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského a ředitele agentury CzechTourism Rostislava Vondrušky předány ceny vítězům z jednotlivých regionů České republiky. Největší atraktivitou východních Čech je podle hlasujících Státní zámek Litomyšl.

Téměř 11 tisíc hlasujících a více než 62 tisíc zaslaných hlasů, to je stručná statistika za 62 dnů konání soutěže Ceny Kudy z nudy 2010, kterou vyhlásila agentura CzechTourism, provozovatel portálu s tuzemskými turistickými nabídkami www.kudyznudy.cz. Jejím cílem je zvolit nejatraktivnější tuzemskou turistickou nabídku. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskutečnilo večer 26. října v Praze. Oceněni byli regionální vítězové, mezi nimiž nechyběl Státní zámek Litomyšl, jenž získal 867 hlasů. Absolutním vítězem se stala Hluboká nad Vltavou.

„Získali jsme ocenění za prezentované aktivity na zámku v sezóně 2010. Jde o první místo za východní Čechy,“ potvrzuje informaci kastelánka litomyšlského zámku Jana Sehnalová a dodává: „Pochopitelně máme velkou radost, protože snaha nového vedení zámku a nového kolektivu zaměstnanců se zúročila. Ukázalo se, že cesta, kterou jsme se vydali, je dobrá a budeme v ní pokračovat i v příští sezóně.“ Ovšem zámek to neměl v boji o prvenství jednoduché. Všechny turistické aktivity zaregistrované na portálu www.kudyznudy.cz nejprve prošly prvním, neveřejným kolem soutěže. V něm odborníci z oblasti cestovního ruchu vybrali v každém ze 17 turistických regionů deset aktivit, které nominovali do druhého kola. Celkem tak do veřejného hlasování postoupilo 170 turistických nabídek. Z nich pak mohla veřejnost od 1. července do 31. srpna vybírat tu nejlepší. Systém byl jednoduchý - stačilo vyplnit interaktivní hlasovací formulář. To udělalo přesně 10 852 lidí, kteří odevzdali 62 131 hlasů. V průměru tak každý hlasující označil 6 turistických aktivit. „Lidé mohli kromě zavedených turistických cílů, jako jsou zoologické zahrady, hrady, zámky nebo aquaparky, podpořit i zcela nové a originální projekty," říká vedoucí portálu Kudy z nudy Štěpánka Orsáková. Pořadatel soutěže pamatoval také na ty, kteří si z nabídky 170 nominovaných aktivit nevybrali. Všichni hlasující měli v každém turistickém regionu možnost navrhnout vlastní aktivitu. „Tuto možnost lidé hojně využili, velké množství hlasů nasbíraly třeba ekofarmy, wellness centra nebo různé adrenalinové zážitky,“ dodává Štěpánka Orsáková. Z celkového počtu hlasů tyto tipy činí necelých 7 %, přesto dokázaly v několika regionech posunout aktivitu, která nebyla nominována, na medailové pozice.

Absolutní vítěz získal od agentury CzechTourism 100 tisíc korun. Spolu s dalšími vítězi za jednotlivé turistické regiony se mu dostane exkluzivní publicity, včetně prezentace na akcích CzechTourismu. Všichni vítězové a nominovaní získávají nadstandardní propagaci. Naprázdno nevyjdou ani nominované aktivity v jednotlivých podkategoriích. „Nabízíme jim PR propagaci v tuzemsku i zahraničí, zahrnující mj. uveřejnění spotů a článků v nejrůznějších médiích. Příští rok pak v rámci akce To nejlepší z Kudy z nudy představíme oceněné nabídky odborníkům,“ sděluje Štěpánka Orsáková. Všechny subjekty se samozřejmě objeví i v dalším díle knihy Kudy z nudy, která vyjde na jaře 2011.

Držitelem Ceny redakce portálu Kudy z nudy 2010 byla vyhlášena Páteřní cyklostezka u Baťova kanálu. Vojenské muzeum Králíky získalo Cenu ředitele agentury CzechTourism 2010. Akcí roku 2010 se podle hlasujících staly Slavnosti pětilisté růže v Českém Krumlově.

zdroj: Českomoravské pomezí

Objekty

V soutěži Ceny Kudy z nudy byl oceněn Státní zámek Litomyšl