Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN

Velké novinky pro návštěvníky litomyšlského zámku i celého návrší

7.5.2010

Zpřístupněná zámecká věž, prohlídky temného podzemí nebo nahlédnutí do zákulisí operního festivalu Smetanova Litomyšl. To je výčet aktivit, které v letošní sezóně čekají na návštěvníky litomyšlského zámku. Kastelánka Jana Sehnalová se svými kolegy však pracuje také na detailech, které umocní atmosféru renesanční památky UNESCO.

Původní záměr otevřít zámeckou věž pouze na jeden či dva víkendy se změnil na dlouhodobou akci. Ovšem pouze do doby, než dojde k jejímu restaurování. „Památkový ústav získal finanční prostředky, takže během letošního roku by se měla věž kompletně restaurovat. Pak už ale bude stále otevřená," sděluje kastelánka Jana Sehnalová a pokračuje: „Na zámcích je třeba hledat takováto místa zajímavá pro návštěvníky. Přesně jako zámecké podzemí." Tam první návštěvník vkročil 1. května a měl skvělou možnost si užít téměř „adrenalinový" zážitek. „Prohlídky jsou vždy o víkendech, protože je poměrně složité tam provádět. Vždy v každou celou hodinu jde do podzemí pouze 10 osob," popisuje kastelánka. Na zájemce o tuto novou trasu čeká 500 metrů dlouhá procházka podzemím za doprovodu speleology proškoleného průvodce. „Vstup je na straně zámku a trasa vede pod nádvořím k pivovaru, ale jde až dozadu pod amfiteátr a zpět," popisuje Jana Sehnalová. V sobotu 1. května měli také návštěvníci možnost nahlédnout do prostor v druhém patře, které jinak přístupné nejsou. „Některé místnosti už jsou částečně zrestaurované, ale nedodělané a některé teprve na restaurování čekají," říká kastelánka k akci Národního památkového ústavu nazvané Hradem, zámkem s kastelánem. Další termín je vyhlášen na 22. května.

V témže měsíci začne stavba pódia a hlediště Smetanovy Litomyšle. A i tady se chystá nový okruh. Smetanova Litomyšl nabídne možnost nahlédnout do zákulisí festivalu. „Návštěvník si projde zámek zvenku, dozví se něco o architektuře, o sgrafitech apod. a potom ho průvodce zavede do zákulisí. Pan Pikna říkal, že když je Labutí jezero, tak tam visí kostýmy labutí, a to si lidé budou moci prohlédnout zblízka. Pustíme jim také zastřešení, aby viděli jaký je to mechanismus," uvádí Jana Sehnalová.

V plánu jsou rovněž kostýmované prohlídky, stejně jako prohlídky pro děti, kdy je budou provázet zvířátka. Zámek dále připravuje noční prohlídky s bohatým programem a možná dojde i na strašidla.

Tím však výčet novinek ze zámeckého návrší nekončí. Letos premiérově budou moci návštěvníci zámku a dalších památkových objektů na zámeckém návrší získat při zakoupení vstupenky bonusovou kartu. Tuto kartu poté stačí předložit při vstupu do vybraných objektů a těšit se na další krásné zážitky. „V projektu, který rozhýbalo Evropské školicí centrum, jsou zapojeny tyto instituce: Státní zámek Litomyšl, Městská obrazárna, Zámecké sklepení, Rodný byt Bedřicha Smetany, informační centrum, Regionální muzeum, Portmoneum, Klášterní sklípek a právě Evropské školicí centrum,"  vyjmenovává ředitelka Evropského školicího centra Jana Macková a pokračuje: „Chceme se pokusit udržet návštěvníka v Litomyšli déle než na dobu, po kterou trvá prohlídka zámku." No, řekněte sami, copak byste odolali, kdyby vám někdo nabídl 50% slevu do Rodného bytu B. Smetany, do Regionálního muzea či velmi výhodné vstupné do Zámeckého sklepení nebo do Městské obrazárny? Zajímavý bonus připravilo i Portmoneum. „Každý, kdo k nám přijde s bonusovou kartou, získá krásný plakát v hodnotě 40 Kč zdarma," říká vedoucí Muzea Josefa Váchala Lenka Kruisová. Pro zdržení turisty nejlépe až do druhého dne slouží 50% sleva, kterou poskytne majitelům karty informační centrum na pronájem audioprůvodce po Litomyšli (základní cena je 80 Kč/osobu/3 hodiny). Slevu na nápoje bude poskytovat Evropské školicí centrum i Klášterní sklípek. „Jsme velmi rádi, že s námi na tomto projektu aktivně spolupracuje i vedení zámku," říká Jana Macková a pokračuje: „Vždyť právě na zámku by mělo být ke vstupenkám rozdáno nejvíc bonusových karet." Město Litomyšl tuto aktivitu velmi vítá a zafinancuje tisk bonusových karet i doprovodného letáku, který bude k dispozici nejen v Litomyšli, ale například také na okolních památkových objektech jako pozvánka do našeho města.                              

Mgr. Jana Bisová a Ing. Michaela Severová, redakce Lilie

Objekty

Velké novinky pro návštěvníky litomyšlského zámku i celého návrší Velké novinky pro návštěvníky litomyšlského zámku i celého návrší