Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceAktivní dovolenáJízdní řádyGEOFUN

Letošní Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové budou ve znamení experimentu!

27.2.2019

Gastronomické speciality, degustační porce, soutěže o nejlepší svíčkovou, bábovku, Mástr šéf Gril Litomyšl, tradiční klání družstev ve vaření kotlíkového guláše, kuchařské prezentace, regionální potraviny i bohatý hudební program. Přijďte ochutnat!
8. ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové se uskuteční o víkendu 18. - 19. května na Smetanově náměstí v Litomyšli.

Vzdát hold kuchařce a národní buditelce M. D Rettigové, která v Litomyšli žila a je zde pochována, přijede i letos celá řada vynikajících kuchařů. Vedle vystoupení na pódiu Juniorského a seniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR předvede své kuchařské umění také herečka Markéta Hrubešová. 

Připraven je program pro děti se školičkou vaření a soutěžemi. Akci bude moderovat Martin Karlík z Českého rozhlasu. O hudební doprovod se postará Cimbálová muzika Frgál a oblíbení folkoví Marien. Sobotní program zakončí tancovačka s Machos Burritos.

Letošní gastroslavnosti ve znamení experimentu a ekologie!
8. litomyšlské gastroslavnosti představí mimo jiné trendy moderní gastronomie. Návštěvníci uvidí například Lukáše Drlíka a Jana Rimplera, kteří budou vařit s levandulí. Pro odvážné zájemce jsou připraveny mimo jiné také ukázky a ochutnávky na různé způsoby připraveného hmyzu.

A pozor - již žádné plasty! Používat budeme pouze ekologicky rozložitelné, kompostovatelné nádobí a vratné kelímky.

Sousedská husička i pokrmy bez masa
V neděli 19. května bude v hospodě s nejvyšším stropem na světě (na horní části Smetanova náměstí) podávána tradiční sousedská husička. Nedělní nabídku jídel letos doplní vegetariánské i masové tortilly, speciality připravované na grilu a buchtičky se šodó a další pochutiny.

A nezapomeňte, již od 13. května si můžete zajít na polední menu či večeři do místních restaurací, které se stejně jako M. D. Rettigová hlásí k experimentování v kuchyni.

Dokumenty