Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN

Ve svátek nejen televize, ale i trocha zábavy!

23.9.2015

Televize, pohádky a komedie nebo nějaké to dobré jídlo? Více než čtyři pětiny obyvatel považují za důležité slavit Den české státnosti 28. 9. známý i jako svátek sv. Václava, což vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) – ale jak lze svátek vlastně strávit?

Pokud patříte mezi milovníky moderního umění, středověké zbroje a zbraní nebo máte zájem o historii města Poličky – neváhejte a využijte volného dne k načerpání nových zážitků a poznatků. Dveře muzea jsou vám otevřeny po celý den.

Navštívit můžete hravou výstavu o středověku, kde se malé děti mohou vyhoupnout na hřbet koně, malí i velcí se oblečou do historických kostýmů a to vše v historických kulisách. „Už jste někdy zkoušeli otisknout pečeť, složit gotickou vitráž anebo si zahrát vrchcáby? V dnešní uspěchané době plné technických vymožeností, je takový návrat v čase příjemným zpestřením,“ popisuje jedna z průvodkyň muzea.

Ti zvědavější se mohou začíst do panelové výstavy věnované historii královského věnného města Poličky od jeho založení králem Přemyslem Otakarem II. až do současnosti. „K vidění jsou cenné sbírkové předměty a dokumenty např. zakládací listina města, Poličský poklad ukrytý za třicetileté války…nejcennějším exponátem, získaným z Pražského hradu, je zlatá koruna Přemysla Otakara II. nebo originální partitura Otvírání studánek světoznámého hudebního skladatele Bohuslava Martinů – jako připomínka našeho nejslavnějšího rodáka,“ uvádí kurátor výstavy PhDr. David Junek.

Ale svátek lze trávit i aktivním způsobem – co takhle protáhnout nohy a vystoupat 192 schodů přímo do rodné světničky již zmíněného umělce Bohuslava Martinů, která se nachází ve výšce 36 m ve věži kostela sv. Jakuba. Z ochozu se můžete kochat nejen výhledem do širého okolí, ale jistě vás zaujme, jak na dvacetipěti metrech čtverečních mohlo žít osm lidí.

Chcete vidět ty nejzachovalejší hradby ve střední Evropě? Projděte si spolu se svou rodinou či přáteli část hradebního úseku, kde uvidíte město z masivní hradební zdi. Poznáte historii nejen středověkého města i jeho zlatý věk v období baroka, ale v neposlední řadě i to, jakým malebným městem se město Polička v podzimním slunci stává...

zdroj: Město Polička

Objekty

Obrázek Obrázek Obrázek